Van plan om zelf bier te brouwen?

De kans is ontzettend groot dat jij van plan bent om zelf bier te brouwen, je bent nu eenmaal niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. Zelf bier brouwen is ontzettend leuk om te doen. Nu is het wel noodzakelijk dat je op de juiste manier aan het werk gaat. Het is namelijk een vrij nauwgezet proces wat je goed moet volgen. Om je wat meer te laten zien over het zelf bier brouwen hebben we in dit artikel het nodige voor je op een rijtje gezet. Door dit goed door te nemen zal je als beginnende brouwer niet meer zo snel voor verrassingen komen te staan!

Waarom zelf je eigen bier brouwen?

Voordat we gaan kijken naar het proces voor het brouwen van je eigen bier is het handig om even stil te staan bij de vraag waarom je eigenlijk je eigen bier zou moeten brouwen. De voornaamste reden is natuurlijk het feit dat het erg leuk is om te doen. Tijdens het bierbrouwproces leer je veel meer over je bier dan je bij eenieder soort bierproeverij kan leren. Door je bier zelf te brouwen leer je wat de invloed is van gist op je bier, welke rol hop speelt bij het proces en wat er voor nodig is om lekker bier te maken. Door deze nieuwe kennis zal je jouw interesse voor bier op de best mogelijke manier weten te prikkelen.

Een andere reden waarom zelf bier brouwen ontzettend leuk is om te doen is het feit dat je zelf kunt experimenteren met smaken. Een beetje bierfanaat heeft de plaatselijke selectie uit de supermarkt wel een keer geproefd. Kies je ervoor om zelf te brouwen dan is het mogelijk om bier te maken wat net even wat anders is dan de andere soorten bier. Kies je voor een bier met een sinaasappel ondertoon? Of speel je met kruiden zoals bijvoorbeeld cacao? Je hebt zelf de volledige vrijheid tijdens het brouwproces.

Het proces van het bier brouwen

Nu je weet waarom het een leuk idee is om het bier brouwen zelf eens een kans te geven is het tijd om in te zoomen op het proces van het bierbrouwen. Hoewel er wel iets meer bij komt kijken zijn de onderstaande stappen de belangrijkste stappen tijdens het brouwen zelf:

  • Het omzetten in suiker – de eerste stap is het omzetten van het gerst in suiker. Dit doe je met een speciaal heet waterbad. Het is mogelijk om de granen te spoelen, al is dit niet altijd noodzakelijk.

  • Het koken van de granen – heb je dit gedaan dan zal je echt aan de kook moeten gaan. Er wordt hop toegevoegd en alles wordt een uurtje aan de kook gebracht. Mocht je een speciaal soort hop met een bepaalde aroma hebben dan wordt deze aan het einde toegevoegd. Alles wat je over hebt noemen we wort.

  • Het afkoelen van de wort – nu je dit hebt gedaan is het tijd om de wort af te koelen. Dit is een ontzettend belangrijke stap. Tot welke temperatuur je de wort moet laten afkoelen hangt echt volledig af van het soort recept wat je hebt gevolgd.

  • Het toevoegen van de gist – gist is noodzakelijk voor het brouwen van bier. De gist wordt toegevoegd aan het wort. Vervolgens wordt alles afgedicht en moet het gaan borrelen. Dit doe je totdat de gist volledig is opgelost en het bier niet meer bubbelt.

  • Het bottelen van het bier – na ongeveer twee weken zal je het bier moeten bottelen, misschien wel de leuke stap van het hele proces.

Je hebt voor het brouwen van je eigen bier natuurlijk wel het nodige nodig aan spullen. Hier kan je denken aan een maalmolen voor het gerst, maar ook aan een grote bak voor het daadwerkelijk brouwen. Bij Brouwpunt zit je goed als het aankomt op het bestellen van alle spullen die nodig zijn voor tijdens het brouwen.

Bier brouwen met behulp van Brouwpunt

Mocht je zelf bier willen brouwen dan raden wij je zeker aan om een kijkje te nemen op de site van Brouwpunt. Hier kan je namelijk ontzettend veel informatie vinden die voor jou als beginnende brouwer zeker van belang kan zijn. Van de beste starterspakketten tot aan de beste recepten voor het maken van uniek bier. Bij Brouwpunt zit je altijd goed als het aankomt op het brouwen van heerlijk bier. Door zelf een kijkje te nemen weet je binnen no time wat je hier eigenlijk allemaal kunt vinden.